На Анджея завітайте, разом з нами погуляйте

2016-12-12

/Files/images/raznoe/CIMG8108.JPG

Кожен народ має свої звичаї, обряди, свята, що виробились протягом століть і освячені віками. Щоб відродити усе найдорожче, що є у народу: його мову, пісню, історію, 12 грудня 2016 року Могилів-Подільська центральна районна бібліотека спільно з польською общиною «Полонія –Поділля», в читальній залі провели вечорниці «На Аджея завітайте, разом з нами погуляйте».

Україна прагне ввійти в дружнє співтовариство країн Євросоюзу. І з цією метою відбулося знайомство з культурою Польщі, адже вона є однією з країн, в якій майже 90 відсотків громадян – віряни Римо-католицької Церкви. Саме тому релігійні свята і традиції мають всенародне значення. Поляки вважаються народом, який любить свята, дотримується традицій, підтримуючи давні звичаї. Зв'язок з традиціями найсильніше відчувається під час святкування релігійних свят. У ряді улюблених і культивованих в Польщі звичаїв варто назвати Анджейки - день святого Анджея, який святкують 30 листопада.

Виявляється, в сучасній Польщі, як і століття тому, цей день, а якщо бути точним, ця ніч, супроводжується містичним дійством. Ніч на Андрія до наших днів залишається у слов’ян як пора ворожіння. Польська назва – «Анджейкі» – загубила містичний відтінок і набула більш яскравий і святковий характер. Але дійства, що відбуваються в ніч на Святого Андрія, між собою схожі.

З вітальним словом до присутніх в залі звернувся голова районної ради Володимир Володимирович Сірант. Він наголосив, що поляки і українці – це братні народи, і це братерство стосується не лише минувщини, воно стосується теперішнього і майбутнього. На вечорниці завітали голова культурно-освітньої організації «Полонія–Поділля» пані Ємілія Цвіткова та пані Барбара, які ближче познайомили з традиціями польського народу.

Далі присутні побачили театралізоване дійство польських «Анджеївських вечорниць» за участю народного аматорського театру «Народні усмішки» (РБК «Дружба»), бібліотекаря юнацької кафедри Фолюшняк Л., студентів ліцею сфери послуг, учасників зразкового танцювального колективу «Вікторія» Серебринецької СЗОШ (керівник Марія Сірант) та учнів НВК №3. Ось тут було все: і спогади про різні ворожіння дівчат, і жарти хлопців, і калиту кусали, й ігри та різні забавки влаштовували, і співали, і танцювали, і варениками пригощали. За традицією калиту роздали покуштувати всім присутнім – це обов’язково принесе щастя у наступному році Півня.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi