Їх оплакують роси у лузі

2019-01-29

Сто один рік тому, 29 січня 1918 року, відбувся бій під Крутами. Тоді близько 400 курсантів і студентів стримали наступ на Київ майже чотиритисячної армії більшовиків.

Бій під Крутами відбувся на залізничній станції «Крути» в сучасній Чернігівській області, за 130 кілометрів від Києва. Тривав він понад п'ять годин. Загін із курсантів, студентів та гімназистів зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією Михайла Муравйова. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

Чому ж молоду державу захищали необстріляні студенти-добровольці, а не військо? Як відбувався нерівний бій? І чи є докази порушення більшовиками Женевської конвенції щодо поводження з полоненими? Відповіді на ці запитання отримали студенти, які були присутні на уроці пам’яті «Їх оплакують роси у лузі» присвяченому пам`яті героїв Крут. Молодь переглянула документальний фільм «Бій під Крутами. Хронологія за спогадами учасників битви».Бібліотекарі презентували книжкову виставку - доказ «Любіть Україну як вірні сини».

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi